1. Sărbătoarea Sfintei Treimi - hramul mănăstirii Nimic nu este mai înălţător şi călăuzit de clipe minunate de aleasă bucurie duhovnicească pentru obştea unei mănăstiri, decât momentul când aceasta îmbracă haina nouă de sărbătoare, prilejuit de prăznuirea hramului. Pe 1 iunie 2015, de marea Sărbătoare a Sfintei Treimi, Mănăstirea Sfânta Treime din Buşteni şi-a sărbătorit hramul. Dupa Sfânta slujbă a Utreniei şi acatistul Sfintei Treimi, un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu preacuviosul părinte stareţ de la Mănăstirea Caraiman, arhimandritul David Petrovici au săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfânta Treime, alături de numeroşi credincioşi. Aşadar, preoţi, cântăreţi şi credincioşi s-au unit în rugăciune spre Slava şi Cinstea Celei de o Fiinţă şi Nedespărţitei Treimi. După slujba Sfintei Liturghii, arhimandritul David Petrovici a ţinut un cuvânt de învăţătură despre importanţa şi semnificaţia acestei mari sarbatori, spre mângâierea duhovnicească a credincioşilor.
La sfârşit, aşa cum se obişnuieşte, toţi credincioşii s-au bucurat de o agapă frăţească, întorcându-se la casele lor, mulţumind şi lăudând pe Dumnezeu pentru darurile Sale.
'O, Preasfântă, de viaţă făcătoare nedespărţită şi a toate făcătoare Treime: Părinte şi Fiule şi Duhule Sfinte, Unule, Adevăratul Dumnezeu şi Făcătorul nostru, primeşte această de acum mulţumire a noastră; trimite-ne nouă darul şi puterea din înălţimea Sfântului Tău locaş, că, toate poftele trupeşti calcandu-le, să vieţuim întru toată bună cinstire şi curăţie până la sfârşitul vieţii noastre, pururea lăudând Preasfânt Numele Tău, şi cântând: Aliluia!'
2.Sfintirea paraclisului Manastirii Sfanta Treime In anul 2011 paraclisul manastirii Sfanta Treime Busteni a fost sfintit duminică, 12 iunie, de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.
Mesajul Prefericitului Parinte Patriarh : 'Sfinţirea acestei bisericuţe este pentru noi, astăzi, un prilej de mare bucurie, deoarece s-a deschis o nouă poartă a cerului aici, în Buşteni, s-a deschis o casă a Preasfintei Treimi, s-a deschis pentru noi un spaţiu sfânt unde se uneşte cerul cu pământul ca pe noi pământenii să ne ridice duhovniceşte la ceruri în Împărăţia Preasfintei Treimi. În oraşul Buşteni nu există prea multe biserici. Aşadar, era nevoie de această biserică pentru mănăstire, dar şi pentru unii închinători, vizitatori şi unii oameni chiar de aici din împrejurimi'. Pentru sprijinul acordat construcţiei acestei biserici şi pentru întreaga activitate în folosul Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul României a acordat Ordinul 'Sanctus Stephanus Magnus' pentru clerici părintelui Costică Dumitru, protopop de Câmpina. De asemenea, a acordat Ordinul 'Sanctus Stephanus Magnus' pentru laici domnului Savin Emanoil, primarul oraşului Buşteni, şi domnului viceprimar Nae Savel.
Totodată, Patriarhul României a acordat Diploma de onoare 'Sfântul Apostol Andrei' doamnei Chiraţa Meghea şi părintelui protosinghel David Petrovici, exarhul mănăstirilor din zona de munte a Arhiepiscopiei Bucureştilor. Pentru noua bisericuţă, Preafericirea Sa a dăruit o cruce de binecuvântare, iar pentru biblioteca mănăstirii, cele trei volume dedicate autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, 'Autocefalia: libertate şi demnitate', 'Autocefalie şi responsabilitate', 'Autocefalie şi comuniune'. 2. Aducerea raclei cu Sfintele Moaste ale Sfantul Nectarie Pe data de 12 decembrie 2014 in postul Nasterii Domnului, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Preacuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Ecleziarh al Catedralei Patriarhale si Exarhul cultural al Manastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor , in prezent Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor impreuna cu Preacuviosul Parinte Arhimandrit David Petrovici, exarhul manastirilor din zona de munte a Arhiepiscopiei Bucurestilor si staretul manastirii Caraiman, inconjurati de un sobor de ieromonahi, preoti si diaconi au oficiat Taina Sfantului Maslu la Manastirea Sfanta Treime Busteni. Bucuria a fost si mai mare pentru credinciosii care au venit in numar foarte mare, deoarece s-au putut inchina si la racla cu Sfintele Moaste ale Sfantului Nectarie aduse de la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.
Asadar, obstea manastirii si enoriasii au primit binecuvantarea celui mai iubit sfint al secolulului nostru. Sfântul Nectarie Taumaturgul, adică Vindecătorul sau Cel ce tămăduieşte, sarbatorit pe 9 noiembrie, este cunoscut pentru minunile sale care le-a facut si continua sa le faca pentru cei bolnavi, fiind grabnic ajutator mai ales celor care sufera de cancer. Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare făcătorule de minuni ! 3. Colindatori in prag de sarbatoare In data de 24 decembrie 2014, in ajunul Sarbatorii Nasterii Domnului, dupa Sfanta Slujba a Vecerniei obstea si credinciosii manastirii Sfanta Treime au avut parte de un moment placut si emotionant. Un grup de colindatori de la Casa de Cultura din Busteni a sustinut un concert de colinde impresionant, coordonati de domnul profesor de muzica Marin Guster, membru al Centrului Cultural din Busteni, absolvent al Conservatorului Ciprian Porumbescu.
Centrul Cultural din Busteni prin activitatile pe care le deruleaza reprezinta a doua casa pentru iubitorii de cultura si frumos, pentru aceasta obstea manastirii le-a multumit foarte mult colindatorilor si domnului profesor coordonator Marin Guster, rasplatindu-i cu daruri si anuntandu-i totodata ca ii asteapta in fiecare an cu acelasi drag si entuziasm. ew layer... |
It looks like you don't have flash player installed. Click here to go to Macromedia download page.